Saskia Huitema, autodidact kunstschilder, werkt vanuit haar huis in Utrecht waar ze woont met haar echtgenoot, dochter en kat.

Saskia groeide op in Friesland en ze bracht de meeste tijd in haar jeugd door met het (her)lezen van alle boeken in de kinder- en jongerenafdeling van de plaatselijke bibliotheek. Zo kon ze zich onderdompelen in andere werelden.

Saskia werd apotheker maar voelde dat er iets ontbrak in haar leven. Ze ontwikkelde geleidelijk een diepe interesse voor kunst en een scherp gevoel voor het visuele. Toen ze in 2009 eindelijk de kwasten ter hand nam hervond ze de bodemloze passie die ze als kind had ervaren bij het lezen.

Saskia werkt vooral met acrylverf op canvas en houten panelen. 

Saskia's vroege werk bestaat uit realistische stillevens en bloemen die dienden als leermiddel om te observeren en accuraat weer te geven. Tegenwoordig is haar favoriete onderwerp haar dochter die model staat en transformeert al naar gelang het thema waarin Saskia werkt. Saskia' s belangstelling voor de "low brow" kunstbeweging en popcultuur komt terug in haar werk. Haar realistische schilderijen- met een vleug fantasie- roepen een subtiele atmosfeer en emotie op.

De onderscheidende portretten trekken de aandacht door de kleurrijke details in de kleding en stoffen. Modefotografie, de jaren 20 en de natuur zijn bronnen van inspiratie.  

Saskia toont haar werk in internationale galeries, musea en op kunstbeurzen. Haar werk is in 2015 en 2016 door de jury genomineerd voor 'Schilderij van het Jaar' en werd in 2017 genomineerd voor de galerieprijs door de jury van de ZomerExpo. In 2019 is zij genomineerd (shortlist) voor de Nederlandse Portretprijs.

"Met mijn kunst richt ik mij op het weergeven van schoonheid en emoties, het vertellen van verhalen en een link met de natuur. Ik haal mijn inspiratie uit flora en fauna, de transitie van kind naar vrouw, Art Nouveau, de Prerafaëlieten en de 'Roaring Twenties'. Ik probeer een gevoel van mysterie, verwondering en betovering op te roepen die je overal om je heen kunt vinden als je maar goed genoeg kijkt. “