Saskia Huitema, autodidact kunstschilder, werkt vanuit haar huis in Utrecht waar ze woont met haar echtgenoot, dochter en kat.

Saskia groeide op in Friesland en ze bracht de meeste tijd in haar jeugd door met het lezen en herlezen van alle boeken in de kinder- en jongerenafdeling van de plaatselijke bibliotheek. Zo kon ze zich onderdompelen in andere werelden.

Saskia werd apotheker maar voelde dat er iets ontbrak in haar leven. Ze ontwikkelde geleidelijk een diepe interesse voor kunst en een scherp gevoel voor het visuele. Toen ze in 2009 eindelijk de kwasten ter hand nam hervond ze de bodemloze passie die ze als kind had ervaren bij het lezen.

Saskia's vroegere werk bestaat uit realistische stillevens en bloemen, maar nu legt ze ook de focus op portretten waarvoor haar dochter vaak model staat. Ze werkt in acryl en muurverf op canvas of paneel.

Haar onderscheidende realistische portretten trekken de aandacht door de monochromatische en vaak glanzende (metallic) achtergronden. De blik wordt vanzelf naar de geportretteerde getrokken en raakt daar geboeid door de kleurrijke details in de kleding en stoffen. Modefotografie is ook een bron van inspiratie. Kleine dieren en insecten maken soms deel uit van de voorstelling en worden weergegeven met veel detail, maar met soms afwijkende proporties. Het geheel roept een subtiele atmosfeer op en een gevoel van mysterie.

Saskia toont haar werk in (inter)nationale galeries en op kunstbeurzen. Haar werk is in 2015 en 2016 door de jury genomineerd voor 'Schilderij van het Jaar'. In 2017 exposeerde zij in museum De Fundatie te Zwolle.

"Met mijn kunst richt ik mij op het weergeven van schoonheid en emoties, het vertellen van verhalen en een link met de natuur. Ik haal mijn inspiratie uit flora en fauna, de transitie van kind naar vrouw, Art Nouveau en de lang vervlogen tijd van de 'Roaring Twenties'. Ik probeer een gevoel van mysterie, verwondering en betovering op te roepen die je overal om je heen kunt vinden als je maar goed genoeg kijkt. "